Almanya’da Geliştirilen PMMM Malzemesiyle Enerji Verimliliği Artıyor
Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden bir ekip, binaların içine daha fazla doğal ışık girmesini sağlarken aşırı ısınma ve parlamayı engelleyen bir malzeme geliştirdi.
Küçük Piramitlerle Büyük Çözümler
Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM) adı verilen malzeme, saç telinin 10’da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor. Bu piramitler, ortam sıcaklığını düşürüyor ve malzemenin temiz kalmasını sağlıyor.
Isıyı Dengede Tutma
PMMM, Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalgalar halindeki kızılötesi radyasyon şeklinde serbest bırakarak binanın iç mekanının daha serin olmasını sağlıyor.
Çevre Dostu ve Enerji Tasarrufu Sağlayan Malzeme
Malzemeyi test eden araştırmacılar, PMMM’nin ortam sıcaklığını yaklaşık 6 derece düşürebildiğini ve %73’ünü dağıtarak parlamayı azalttığını belirtti. Ayrıca malzeme, %95 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor ve bakımını kolaylaştırarak dayanıklılığını artırıyor.
Fotosentez Verimliliğini Artırabilir
Araştırmacılar, bu yeni malzemenin sera tasarımlarında kullanılması durumunda fotosentez verimliliğini artırabileceğini belirtiyor. Bitki verimini artırmak için yüksek seviyedeki ışık geçirgenliğinin önemli olduğunu vurguluyorlar.
Kolay Bakım ve Temizlik
PMMM’deki piramitlerin yüzeye düşen suyun damlacıklar oluşturarak kendini temizlemesini sağlayan mekanizma, lotus yapraklarındaki temizlik mekanizmasına benziyor. Bu özellik, malzemenin çevre dostu ve sürdürülebilir yapılar için ideal olmasını sağlıyor. Ayrıca, klimaya duyulan ihtiyacı azaltarak enerji tasarrufu sağlayabilir.