New York’taki Binghamton Üniversitesi’nden Yapay Yapraklar New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi, eğlence amaçlı ürettikleri 5 biyolojik güneş pilinden ve fotosentetik bakterilerden oluşan yapay bir yaprak tasarımı üzerinde çalıştı. Bu yapay yapraklar, karbondioksit emiliminde doğal bitkilerden çok daha etkili bir şekilde çalışarak karbondioksit seviyelerini yüzde 90 oranında azaltabiliyor. Aynı zamanda oksijen üretiminin yanı sıra…
New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi, eğlence amaçlı ürettikleri 5 biyolojik güneş pilinden ve fotosentetik bakterilerden oluşan yapay bir yaprak tasarımı üzerinde çalıştı. Bu yapay yapraklar, karbondioksit emiliminde doğal bitkilerden çok daha etkili bir şekilde çalışarak karbondioksit seviyelerini yüzde 90 oranında azaltabiliyor. Aynı zamanda oksijen üretiminin yanı sıra elektrik de üreten bu yapay bitkiler, iç mekanlardaki hava kalitesini iyileştiriyor.
“Cyanobacterial Artificial Plants for Enhanced Indoor Carbon Capture and Utilisation” adlı çalışma, mevcut havalandırma sistemlerinin karbondioksit seviyelerini düşürmedeki yetersizliğine dikkat çekiyor. Yapay bitkilerin ise iç mekanlardaki karbondioksit seviyelerini yüzde 90 oranında azaltarak hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiği belirtiliyor. Bu yapay bitkiler, doğal bitkilere benzer şekilde su ve besin maddelerine ihtiyaç duyuyor ve bakım ihtiyacını azaltacak yeni bakteri türleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Binghamton Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Seokhun Choi, bu yapay bitkilerin gelecekte cep telefonlarını şarj etmek gibi pratik uygulamalar için kullanılabileceğini belirtiyor. Yapay yapraklar bir araya getirildiğinde 2,7 voltluk bir açık devre gerilimi ve 140 mikrowatt maksimum güç üretebiliyor; bu da taşınabilir elektronik cihazların çalıştırılması için yeterli enerji sağlıyor.
Bu yenilikçi teknolojinin hava kalitesini iyileştirme ve sürdürülebilir enerji sağlama potansiyeli, bilim insanları tarafından büyük bir umutla karşılanıyor. Yapılan çalışma, Advanced Sustainable Systems isimli bilimsel dergide yayımlandı ve gelecekte daha geniş kullanım alanlarına sahip olabileceği düşünülüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]