Kabotaj Kanunu’nun Önemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin kendi kara sularında egemenliğinin tescillendiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Türk denizciliği için dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Denizcilikteki Gelişmeler
Bakan Uraloğlu, son 22 yılda denizcilik sektörünün gelişmesi için hayata geçirdikleri yasal düzenlemeleri, denetimlerdeki artışı ve denizlere kurdukları anlık izleme sistemlerini anlattı. Tersaneciliği geliştirdiklerini ve kıyıları deniz yapılarıyla donattıklarını dile getirdi.
Denizcilikte Yapılan Teşvikler
Abdulkadir Uraloğlu, Türk bayrağının dünya çapında prestijli bir bayrak olduğunu belirterek, denizcilere yönelik ÖTV’siz yakıt uygulamasının hayata geçirildiğini ve çeşitli teşviklerin sağlandığını ifade etti.
Limancılık ve Lojistikte Başarı
Türk limanlarının dünya genelindeki başarısına da değinen Uraloğlu, ülkenin 217 limanında yıllık tonaj ve konteyner elleçleme miktarlarının önemli seviyelere ulaştığını aktardı.
Boğaz Geçiş Ücretlerinde Güncelleme
Boğaz geçiş ücretlerinde yapılan güncellemelerle ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, bu adımların devlet hazinesine döviz girişini artırmayı amaçladığını belirtti.
Yeşil Denizcilik ve Çevre Duyarlılığı
Yeşil denizcilik ve çevre koruma konularına da değinen Uraloğlu, “Temiz Denizlerde Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Denizcilik” mottosuyla çevre dostu uygulamaları desteklediklerini ve deniz taşımacılığında dekarbonizasyon projelerine odaklandıklarını açıkladı.
Geleceğe Yönelik Vizyon
Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektöründe küresel ticaretin sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümesine katkı sağlamak için denizcilerle birlikte çalışacaklarını vurgulayarak, denizlerin insanlık için birleştirici bir güç olduğunu belirtti.