Van Gölü’nde Dip Temizliği Çalışmaları
Van Gölü, denizden yüksekliği 1700 metre, yüz ölçümü 3 bin 713 kilometrekare ve derinliği yaklaşık 500 metre ile Türkiye’nin en büyük gölüdür. Doğası ve saklı koylarıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Van Gölü, kirlilikten korunması adına Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda sahil bandında gerçekleştirilen çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır.
Çalışmaların Detayları
Çalışmalar kapsamında şu ana kadar 1 milyon 710 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarılmıştır. Tuşba ilçesi İskele Mahallesi’nde başlayan birinci etap çalışmalar tamamlanırken, İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı’nda ikinci etap, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı’nda üçüncü etap çalışmaları devam etmektedir.
Van Gölü Belediyeler Birliği Kuruluyor
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, Van Gölü’nün korunması amacıyla havzadaki ilçe belediyelerinin tümünün yer alacağı ‘Van Gölü Belediyeler Birliği’ni kurmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Göldeki kirliliğin ve kokunun önüne geçmek adına 3 etap şeklinde devam eden dip çamuru temizliği çalışmaları planlandığı şekilde sürdürülmektedir.
Van Gölü’nün Geleceği İçin Çalışmalar
Büyükşehir Belediyesi olarak Van Gölü havzasının korunması, temiz kalması ve geleceğe taşınması için tüm imkanları seferber edeceklerini belirten Zeydan, bu süreçte Van Gölü Belediyeler Birliği’nin kurularak iş birliği yapılacağını vurguladı. Toplamda 5 milyon metreküp dip çamuru temizliği planlanan proje için şu ana kadar 200 milyon TL harcandığı bilgisini paylaştı.
Van Gölü’nün doğal güzelliklerini koruyarak turistlere açık olmaya devam edeceklerini ifade eden Zeydan, bu kapsamda önümüzdeki aylarda uluslararası turizm fuarı düzenleneceğini belirtti. Van Gölü’nü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin, bölgenin eşsiz doğa harikasıyla buluşmaları teşvik edilmektedir.