7 ‘Turcorn’ Şirketi Var
2013 yılında ABD’de ortaya çıkan ‘unicorn firma’ kavramı Türkiye’de ‘Turcorn’ olarak adlandırılıyor. Bu terim, saflığın ve masumiyetin simgesi olan tek boynuzlu atın mitolojik isminden geliyor. ‘Unicorn’ veya ‘Turcorn’ olarak anılan şirketler, yatırımcı değeri 1 milyar doları aşan şirketlerdir. Türkiye’de şu an itibariyle 7 ‘Turcorn’ bulunmaktadır. Bu firmaların tamamı Türkiye’de kurulmuş ve küresel başarı elde etmiş şirketlerdir.
Sektörel Dağılım
7 ‘Turcorn’ şirketinin 2’si oyun sektöründe faaliyet gösterirken, 2’si e-ticaret, 1’i perakende lojistik, 1’i yazılım, 1’i ise elektronik para ve ödeme hizmetleri sektöründe faaliyet göstermektedir. Türkiye, ‘Turcorn’ sayısını 100’e çıkarma hedefiyle önemli adımlar atmaktadır. Özellikle AR-GE ve ‘start-up’ projelere verilen desteklerle 2030 yılına kadar 100 ‘Turcorn’ hedeflenmektedir.
Turcorn 100 Programı ve Hedefler
2022 yılında başlatılan Turcorn 100 programı, potansiyeli olan girişimcilere küresel hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için destek sağlamaktadır. Bu programa başvurabilmek için son 3 yılda ortalama 15 milyon lira net satış hasılatı elde eden ve yüzde 30 büyüme gösteren firmalar uygun adaylardır. Ayrıca son 3 yılda en az 2 milyon dolar değere ulaşan, en az 100 bin dolar yatırım alan ve yüzde 30 büyüme potansiyeline sahip firmalar da programa başvurabilmektedir. Şu anda 15 firma, ‘Turcorn 100’ listesine girmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
Yol Göstericiler ve Destekler
Turcorn 100 projesinde aday olan firmalara yol göstericiler de destek olmaktadır. Projenin paydaşları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu gibi alanında deneyimli isimler bulunmaktadır. Bu isimlerin yanı sıra Türkiye ve dünyadan birçok önemli firma da projenin paydaşları arasındadır.
Milli Teknoloji Hamlesi ve Turcorn 100
‘Turcorn 100’ programı, Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonunun bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Bu programla yüksek teknoloji alanlarında küresel pazarda rekabet edebilir ürünler geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda Türkiye’de teknopark sayısı artırılmış ve AR-GE personel sayısı 272 bini aşmıştır. Halen 10 binden fazla teknoloji girişimi teknoparklarda faaliyet göstermektedir.