Johns Hopkins Üniversitesi Araştırmacıları, James Webb Uzay Teleskobu Verilerini Kullanarak Ötegezegenin Atmosferini İnceledi
EurekAlert sitesinde yer alan habere göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu’nun verilerini kullanarak, Dünya’dan yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıkta bulunan “HD 189733 b” adlı ötegezegenin atmosferini inceledi.
Ötegezegenin Atmosferinde Hidrojen Sülfür Tespit Edildi
Araştırmacılar, atmosferde eser miktarda hidrojen sülfür tespit etti. Bu molekül sebebiyle ötegezegenin “çürük yumurta gibi” kokuyor olabileceği belirtildi. Gezegenin yaklaşık 950 santigrat derece sıcaklığa sahip olduğunu vurgulayan araştırmacılar, yaşam belirtisi aramadıklarını ancak hidrojen sülfür tespitinin diğer gezegenlerde benzer moleküllerin araştırılmasına katkı sağlayabileceğini açıkladı.
Astrofizikçi Guangwei Fu’nun Açıklamaları
Araştırmacılardan astrofizikçi Guangwei Fu, sülfürün, karbon, nitrojen ve oksijen gibi karmaşık moleküllerin oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirtti. Hidrojen sülfürün kötü bir koku yaymasıyla bilindiğine dikkat çeken Fu, araştırmanın diğer gezegenlerin oluşumu hakkında fikir sahibi olunmasında önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
Sonuç
Araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayınlandı ve ötegezegen HD 189733 b’nin atmosferinde tespit edilen hidrojen sülfür, bilim insanlarına gezegen oluşumları ve atmosferlerine dair önemli ipuçları sunmaktadır.