Kazakistan Milli Müzesi’nde “Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)” Sergisi
Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi’nde, “Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)” temalı büyüleyici bir sergi ziyarete açıldı. Sergide Altay Dağları bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan, çoğunluğu Sakalar (İskitler) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemlerine ait 2 bin 500’e yakın tarihi eser yer alıyor.
Sakalar (İskitler) Dönemine Ait Altın Eserler
Yaklaşık 3 bin yıl önce Sakalar döneminde yaşayan zanaatkarlar tarafından altından yapılan eserler, tasarımları ve inci işlemeleriyle göz kamaştırıyor. Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, serginin en eski eserinin 3 bin yıl, en yeni olanın ise 1000 yıl önce saf altından imal edildiğini belirtti. Samaşev, “Eserler, altın üretimi ve tekniğinin bu topraklarda en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor” dedi.
Kazakistan’da 28 Bin Tarihi Eser
Samaşev, “Sakalar dönemine ait mezarlar, kurganlar ve külliyelerden çıkarılan eserlerin yanı sıra Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait altın eserlerin de sergilendiğini” belirtti. 2016 yılından bu yana Doğu Kazakistan’da başlatılan kapsamlı kazı çalışmaları sonucunda ülkedeki müzelerin 28 bin paha biçilemez esere sahip olduğunu ifade eden Samaşev, serginin 20 Ekim tarihine kadar ziyaretçilere açık olacağını duyurdu. Bu benzersiz sergi, Kazakistan’ın zengin tarihine ışık tutuyor ve altınla bezeli bu tarihi eserlerin eşsiz güzelliklerini ziyaretçilerle buluşturuyor.