Araştırmacılar, Evrenin En Yaşlı Yıldızlarını Buldu
‘Science Daily’ haberine göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Anna Frebel liderliğindeki ekip, evrenin en yaşlı yıldızları arasında olabilecek 12 ile 13 milyar yıl öncesine ait yıldızları keşfetti. Bu yıldızlar, Büyük Patlama’dan hemen sonra oluştuğu düşünülen eski yıldızlar arasında yer alabilir.
Söz Konusu Yıldızlar Neden Önemli?
Araştırmacılar, yıldızların hidrojen ve helyum gibi elementlerin yanı sıra düşük miktarlarda stronsiyum ve baryum içermesinden yola çıkarak bu yıldızları inceledi. Tespit ettikleri üç yıldızın Samanyolu diskinin geri kalanından farklı bir şekilde döndüğünü ve düşük stronsiyum ile baryum içerdiğini belirlediler. Bu durum, yıldızların daha küçük cüce galaksilere ait olabileceğini gösteriyor.
Küçük Birleşik Yıldız Sistemi: “SASS”
Yıldızlara “SASS” adını veren araştırmacılar, bu yıldızların ultra soluk cüce galaksilere ait olduğunu düşünüyor. Bu cüce galaksilerin Samanyolu tarafından emildiğini belirleyen ekip, “SASS” yıldızlarının evrenin erken dönemlerine ışık tutabileceğini ve bu tür galaksilerin oluşum sürecini anlamaya yardımcı olabileceğini vurguluyor.
Araştırma ve Sonuç
Çalışma, “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS)” dergisinde yayımlandı ve evrenin ilk dönemlerindeki yıldızların kökenini anlamaya yönelik önemli ipuçları sunuyor. Bu keşif, evrenin gizemlerini çözmek adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.