Batı Afrika Açıklarında Büyük Bir Krater Oluştu Araştırmalara göre, Batı Afrika açıklarına düşen ikinci, daha küçük bir gök cismi büyük bir krater oluşturdu. Bu çarpışma sonucunda, Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldiği bilim insanları tarafından belirlendi. Nadir Krateri ve Asteroit Çarpması 2022 yılında Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson, 9 kilometre…
Araştırmalara göre, Batı Afrika açıklarına düşen ikinci, daha küçük bir gök cismi büyük bir krater oluşturdu. Bu çarpışma sonucunda, Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldiği bilim insanları tarafından belirlendi.
2022 yılında Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson, 9 kilometre genişliğindeki Nadir Krateri’ni keşfetti ve bu kraterin, bir asteroit tarafından oluşturulduğunu doğruladı. Bilim insanları, bu olayın dinozorların yok olduğu Kretase dönemi sonunda gerçekleştiğini düşünüyor. Asteroitin Dünya’ya saatte yaklaşık 72.000 kilometre hızla çarptığı tahmin ediliyor.
Asteroit çarpmasının ardından yüksek sesli hava patlaması ve sismik sarsıntılar meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor. Deniz tabanından yükselen suyun ardından zemine düşerek eşsiz izler bıraktığı düşünülüyor. Nadir Krateri’nin iyi korunmuş olması, bilim insanlarının kaya katmanlarını derinlemesine incelemesine imkan sağladı.
Bilim insanları, Nadir Krateri’ni oluşturan asteroitin Dünya’ya çarpmasının nedenini ve bu olayın Chicxulub Krateri’nden önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğini henüz açıklayamıyor. Bu büyüklükteki asteroit çarpmalarının nadir olduğu belirtiliyor ve araştırmanın sonuçları Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı. Dr. Nicholson ve ekibi, krateri daha iyi anlamak için yüksek çözünürlüklü 3D veriler analiz etti ve detaylı incelemelerde bulundu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]