Mayıs 2024, Tarihin En Sıcak Mayıs Ayı
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, Mayıs 2024 dünya genelinde tarihin en sıcak mayıs ayı olarak kaydedildi. Ortalama yüzey hava sıcaklığı 15,91 derece olarak ölçülerek, 1991-2020 mayıs ortalamasının 0,65 derece, 1850-1900 mayıs ayı ortalamasının ise 1,52 derece üzerinde gerçekleşti. 2020’deki en sıcak mayıs ayının 0,19 derece üzerine çıkarak rekor kırıldı.
Sıcaklık Artışı ve Ölümler
Küresel sıcaklıklardaki artışla birlikte dünya genelinde çeşitli ülkelerde bölgesel sıcaklık rekorları kırıldı. Ancak bu yüksek sıcaklıklar beraberinde ölümleri de getirdi. Özellikle Afrika’nın Sahel ve batı kısımlarında mart ayından itibaren etkili olan yüksek sıcaklıklar, Mali’den Bangladeş’e kadar birçok ülkede ölümlere neden oldu.
Ölümlerin Dağılımı
Mali’de Nisan ayında 42,5 dereceyi aşan sıcaklıklar nedeniyle başkent Bamako’da 102 kişi hayatını kaybetti. Bangladeş’te mayıs ayındaki sıcak hava dalgası en az 15 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olan 52,9 derece kaydedilirken ülke genelinde birçok ölüm yaşandı.
Kuzey Amerika’da Durum
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) verilerine göre, Meksika ve ABD’nin güneybatısında sıcak hava dalgası etkili oldu. Las Vegas’ta ve Phoenix’te termometreler 43 dereceyi aşarken, California’daki Death Valley’de 50 dereceyi geçen sıcaklık kaydedildi. Meksika’da ise 29 Mayıs-5 Haziran arasında 29 kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Ölümlerin Artışı ve Etkileri
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2000 ile 2019 yılları arasında sıcaklıklar nedeniyle dünya genelinde ortalama 489 bin kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yüzde 45,8’i Asya’da gerçekleşirken, özellikle Hindistan ve Pakistan’da yıkıcı sıcak hava dalgalarının arttığı belirtildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, aşırı sıcakların özellikle 65 yaş üstü kişilerde ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu vurguladı.
Sıcak Çarpmasının Etkileri ve Önlemler
Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, sıcak hava dalgalarının vücutta sıvı kaybından ölümlere kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Özellikle yaşlı ve ciddi hastalıklara sahip bireylerde riskin arttığını ifade eden Naharcı, yüksek sıcaklıklardan korunmak için sıvı tüketiminin artırılması, kafein içeren içeceklerden uzak durulması ve aşırı sıcak havalarda aktivitelerin sınırlanması gerektiğini önerdi.